0 (800) 30-30-32 Усі способи зв'язку
Звернення споживачів, повідомлення споживачів та інших осіб про належність споживача до захищеної категорії приймаються:
Гаряча лінія 0 (800) 30-30-32
Щодня пн-пт 8:00-21:00
сб-нд 8:00-20:00
дзвінок безкоштовний
FAQ
ua
ru
Золото втрачає роль захисної гавані - аналітика

Золото втрачає роль захисної гавані - аналітика

23.09.2013

Після 12 -річного підйому золото в 2013 році почало дешевшати . І далі , в міру одужання світової економіки , воно ризикує втратити захисну функцію , зберігшись в якості альтернативного інвестиційного активу і залишившись затребуваним " фізичними " покупцями.

Як повідомляв Корреспондент.biz , в четвер на хвилі загальної ейфорії , породженої рішенням ФРС про збереження програми кількісного пом'якшення в колишньому обсязі , подразумевающем продовження викупу активів у розмірі S85 млрд , золото також пішло вгору. В результаті грудневі ф'ючерси на Нью - Йоркській біржі подорожчали на 4,93 % до S1372 , 40 за тройську унцію. Але , на думку експертів, за цим сплеском не варто чекати нового сходження.

Ціни на золото неухильно піднімалися 12 років поспіль , так що в останні два- три роки публіка періодично задавалася питанням , коли ж , нарешті , золото піде на спад?

Ще на початку поточного року ряд аналітиків пророкували продовження зростання цінового графіка до нових історичних максимумів . Але в середині квітня - на тлі уповільнення китайської економіки і загострення фінансових проблем Кіпру - ціни на дорогоцінний метал № 1 несподівано полетіли вниз , і те ж саме повторилося в середині червня.

З початку року , за оцінкою глави ринкової стратегії товарно -сировинних ринків ВТБ Капітал Андрія Крюченкова , золото подешевшало на 19%. Останнє ж рішення ФРС про збереження програми кількісного пом'якшення стало певним сюрпризом для ринків , відреагували зростанням , у тому числі спотових цін на золото. Усього за кілька годин четверга вони відновилися після попереднього 5- денного зниження , у зв'язку з чим очікується подальше зростання довгих позицій , а також збільшення активів світових ETF -фондів , оскільки інвестори знову готові ризикувати. І найближчим часом все буде залежати від апетитів до ризику в глобальному масштабі , зауважив Крюченков .

Втім , продовжив він , чим довше ФРС відкладає здійснення анонсованого нею раніше рішення про згортання згаданої програми , тим , очевидно , більш кардинальними виявляться наступні її кроки і тим болючіше вони вдарять по ринку. Можливо , про зміну своєї політики американський Центробанк тепер оголосить не раніше грудня за наявності сприятливих рівнів інфляції та інших макроекономічних показників . У будь-якому випадку це посилить тиск на ціни на золото в кінці поточного - початку наступного років .

І , значить , в 2014 р. чекати зростання середньої " золотий " ціни не слід. Таким чином , колишній період, протягом якого ситуацію з цінами на золото визначали інвестори , схоже , завершується , і надалі поступово посилюватиметься роль традиційних його покупців: представників ювелірної галузі , а також центробанків , які нарощують свої золотовалютні резерви , пояснив Вестям Економіка Крюченков .

Серед " фізичних " покупців дорогоцінного металу традиційно лідирують азіатські країни , в першу чергу Китай та Індія. Але в Китаї найближчі кілька днів будуть втрачені через що почався в четвер Свята середини осені . А влада Індії , в боротьбі з різко збільшеним дефіцитом платіжного балансу і ослабленням рупії , зробили чергове підвищення мита на імпорт золотих виробів з 10% до 15 %, внаслідок чого вплив сезонного чинника у вигляді різкого підвищення попиту в осінній період святкувань і весіль тут у цей раз опиниться обмеженим . Проте передбачається , що попит з боку ювелірної галузі далі активізується і певною мірою підтримає ціни на золото.

"Так , у минулі роки золото довгий час служило захисної гаванню для інвесторів , що забезпечувала збереження їх коштів на тлі зростаючої макроекономічної невизначеності та загострювалися кризових тенденцій . Тепер же , у міру поступового видужання світової економіки , ця функція відходить на другий план " , - погодився трейдер Ланта- Банку Іван Козлов .

Втім , обмовив він , було б неправомірно стверджувати , що період сходження золота змінився періодом спаду.

"Очевидно , що настала якась пауза і поки золото шукає себе " , - сформулював Козлов .

Нагадаємо , в липні нинішнього року економіст, який передбачив світову фінансову кризу , спрогнозував обвал цін на золото.

За матеріалами - korrespondent.net