0 (800) 30-30-32 Усі способи зв'язку
Звернення споживачів, повідомлення споживачів та інших осіб про належність споживача до захищеної категорії приймаються:
Гаряча лінія 0 (800) 30-30-32
Щодня пн-пт 8:00-21:00
сб-нд 8:00-20:00
дзвінок безкоштовний
FAQ
ua
ru
НБУ продав третину резервних запасів золота за найнижчою ціною

НБУ продав третину резервних запасів золота за найнижчою ціною

25.11.2014

Україна в жовтні реалізувала більше третини запасів золота з держрезерву і зробила це за найнижчою за останні чотири роки ціною, повідомляє Bloomberg, спираючись на статистику Міжнародного валютного фонду.

Причину подібного рішення Нацбанку зарубіжні аналітики бачать в можливе банкрутство країни. Як вважають в німецькому виданні Wirtschafts Woche, є кілька факторів, які привели Україну до критичного стану економіки: війна на сході, борг перед Росією за газ, плюс девальвація національної валюти. Також в публікації зазначено, що, можливо, саме ця угода спровокувала зниження вартості драгсирья на світових ринках.

В результаті жовтневих продажів золотовалютний резерв України досяг мінімуму за 9,5 років.

Одночасно матеріали, присвячені золотому запасу України, публікує Bloomberg, експерти якого вказують, що угода з продажем була здійснена в найневдаліший час - тоді, коли ціни на дорогоцінний метал наблизилися до чотирирічного мінімуму.

14,3 тонни українського золота, продані в минулому місяці, оцінюються приблизно в $ 562 600 000, виходячи з середньої ціни за жовтень, а це найнижчий показник з лютого 2008 року.

У цьому ж матеріалі Bloomberg аналізує ситуацію із золотим запасом Росії і повідомляє, що сусідня країна в жовтні придбала 20 тонн, а всього з початку року збільшила національний запас на 150 тонн.

Національний золотий резерв РФ з 2005 року виріс в три рази.

Також на тлі зниження цін на золото поповнили золотий запас Казахстан, Азербайджан, Білорусь і Маврикій, в той час як Мексика, подібно Україні, запаси скоротила.

За матеріалами - business.ua