0 (800) 30-30-32 Усі способи зв'язку
Звернення споживачів, повідомлення споживачів та інших осіб про належність споживача до захищеної категорії приймаються:
Гаряча лінія 0 (800) 30-30-32
Щодня пн-пт 8:00-21:00
сб-нд 8:00-20:00
дзвінок безкоштовний
FAQ
ua
ru
НБУ  планує змінити механізм розрахунку офіційного курсу гривні

НБУ планує змінити механізм розрахунку офіційного курсу гривні

23.01.2018

Національний банк розглядає можливість зміни підходів до розрахунку офіційного курсу гривні до долара США

Відповідні плани Національний банк вже обговорив із учасниками ринку, повідомляє прес-служба НБУ.

В Нацбанку нагадали, що зараз офіційний курс гривні розраховується як середньозважене значення за всіма міжбанківськими угодами за день за даними ВалКлі (ВалКлі – власний програмний комплекс Національного банку, в якому банки здійснюють підтвердження всіх своїх угод з купівлі-продажу безготівкової іноземної валюти на міжбанківському ринку).

«Національний банк вважає за потрібне перейти до його розрахунку на основі інформації з торгово-інформаційних систем  Bloomberg та Reuters про реальні ринкові угоди і з відсіканням угод з екстремальними параметрами», - йдеться в повідомленні.

Як пояснив директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко, таким чином зменшиться навантаження на банки в частині формування звітності завдяки відмові від обов’язкової реєстрації угод в системі ВалКлі.

Окрім того, Національний банк планує перейти до здійснення іноземних інтервенцій з використанням Matching – нового функціоналу для заключення угод в ТІС.

«Цей функціонал, впровадження якого зараз обговорюється з учасниками ринку, дозволить забезпечити на міжбанківському валютному ринку постійну наявність твердих цін на купівлю-продаж іноземної валюти та швидке укладання угод за кращими курсовими параметрами», - пояснили в НБУ.

Щодо подальших планів лібералізації валютного ринку, НБУ вказує пріоритетами на найближчий час дозвіл на репатріацію дивідендів за 2017 рік та можливість подальшого ослаблення обмежень на дострокове погашення кредитів. 

За матеріалами DSnews.ua