0 (800) 30-30-32 Усі способи зв'язку
Звернення споживачів, повідомлення споживачів та інших осіб про належність споживача до захищеної категорії приймаються:
Гаряча лінія 0 (800) 30-30-32
Щодня пн-пт 8:00-21:00
сб-нд 8:00-20:00
дзвінок безкоштовний
FAQ
ua
ru
Н. Янковий: нові вимоги Нацкомфінпослуг виконують не всі

Н. Янковий: нові вимоги Нацкомфінпослуг виконують не всі

20.10.2015

Ломбарди повинні збільшити свої статутні фонди з 0,2 до 1 млн і відмовитися від розміщення відділень у МАФах. Такі вимоги значаться у Положенні про порядок надання фінансових послуг ломбардами, зміни до якого Нацкомфінпослуг ухвалила у вівторок. Відповідне розпорядження з'явиться на сайті комісії найближчим часом, пише у своєму матеріалі портал «Капітал».

Експерти прогнозують, що близько третини з нині зареєстрованих на ринку ломбардів (станом на кінець першого півріччя їх 476) може не пережити нові вимоги регулятора. «Ймовірно, до 30% ломбардів не зможуть виконати вимогу НБУ щодо збільшення статутного фонду. В основному, це невеликі ломбарди, ломбарди-одноденки, що працюють неофіційно, не в правовому полі, що показують не всю виручку », - вважає начальник юридичного відділу мережі ломбардів« Благо »Микола Янковий.

Набагато складніша ситуація з забороною працювати в МАФах. За оцінками експертів, відділення в МАФах є у близько 70% всіх ломбардів України. Багато МАФи мають фундамент, укріплені, обладнані системою охоронної сигналізації, тому відмовлятися від них ломбарди не хочуть. «Такі МАФи, відповідно до нормативних актів, зможуть відповідати новим вимогам регулятора», - вважає Микола Янковий.

Але ці вимоги регулятора, на думку учасників ринку, не вирішать основних проблем ломбардів, серед яких, наприклад, відсутність можливості надавати додаткові послуги, так як виключний вид діяльності ломбардів - кредитування. «Обмежують чинником також є ускладнена процедура реалізації невикупленого заставного майна, в той час як населення має істотний попит на купівлю товарів у ломбарді за зниженими цінами», - додає Микола Янковий.