0 (800) 30-30-32 Усі способи зв'язку
Звернення споживачів, повідомлення споживачів та інших осіб про належність споживача до захищеної категорії приймаються:
Гаряча лінія 0 (800) 30-30-32
Щодня пн-пт 8:00-21:00
сб-нд 8:00-20:00
дзвінок безкоштовний
FAQ
ua
ru
Китай може потіснити США з позиції найбільшого власника золота

Китай може потіснити США з позиції найбільшого власника золота

13.10.2014

Китай нарощує свої золоті резерви і хоче обійти США і стати володарем найбільшого запасу золота в світі. Про це пише колишній голова ФРС Алан Грінспен у статті під назвою «Золоте правило - чому Пекін купує», опублікованій журналом Foreign Affairs. За його словами, Китай зацікавлений у нарощуванні резервів, тому що цей дорогоцінний метал зберігає універсальну вартість і американський долар його не замінить. 

Як підкреслює РБК-ТВ, Китай може потіснити США на позиції найбільшого на планеті держателя золота, якщо конвертує в нього невелику частину своїх валютних резервів, які становлять $ 4 трлн. В цьому випадку роль юаня у світовій фінансовій системі значно зросте. Ризики цього підприємства досить помірні - невеликі втрати відсотків по облігаціях і витрати на зберігання. Нарощування запасів Китаю призведе до зростання цін на золото. Але Грінспен попереджає, що, як тільки Пекін зупинить закупівлі, - ціни впадуть назад. 

Загальні золоті резерви розвинених країн оцінюються в $ 762 млрд, ще 117 млрд тримає МВФ. Запас США оцінюється в $ 328 млрд. Як відзначає РБК-ТВ, Китай не розкриває точний обсяг свого золотого резерву, але вважається, що він на п'ятому місці після Сполучених Штатів, Німеччини, Італії та Франції. 

Грінспен відзначає, що про повернення до золотого стандарту в якій-небудь формі мови не йде. Але те, що центробанки продовжують тримати золото, показує, що незабезпечені реальною вартістю валюти так і не змогли повністю замінити його. У 1976 році тодішній міністр фінансів США Вільям Саймонс пропонував продати все золото і вкласти виручені гроші в активи, що приносять дохід. 

Він стверджував, що дорогоцінний метал більше не виконує жодної функції. Але глава ради керуючих Федрезерву Артур Бернс був проти - він вважав, що золотий запас потрібно залишити, так як під час кризи він зможе підтримати курс долара. У підсумку президент Джеральд Форд вирішив не чіпати золотий резерв, який з тих пір майже не змінився. 

За матеріалами - quote.rbc.ru