0 (800) 30-30-32 Усі способи зв'язку
Звернення споживачів, повідомлення споживачів та інших осіб про належність споживача до захищеної категорії приймаються:
Гаряча лінія 0 (800) 30-30-32
Щодня пн-пт 8:00-21:00
сб-нд 8:00-20:00
дзвінок безкоштовний
FAQ
ua
ru
Експерти: На ринку дорогоцінних металів - рекордний обвал

Експерти: На ринку дорогоцінних металів - рекордний обвал

10.11.2014

Світові ціни на золото і срібло впали до мінімуму з 2010 року.

Через волатильність (тенденції мінливості ціни - ред.) На ринках, зміцнення долара і дій ФРС і ЄЦБ падає як інвестиційний, так і фізичний попит на дорогоцінний метал, пише видання Газета.ru.

Ціни на золото на світовому ринку впали до мінімуму за останні чотири з половиною роки на тлі того, що республіканці отримали контроль над конгресом США, після чого різко виріс курс долара, повідомляє Bloomberg. Тільки за останні три місяці вартість золота скоротилася на 3%. Загальна тенденція до зниження цін останнім часом багато в чому пояснюється і низькими темпами інфляції і навіть загрозою дефляції в найбільших економіках світу.

На піку фінансової кризи і якийсь час після інвестори сприймали дорогоцінні метали як надійну гавань, в якій можна врятуватися від фінансових штормів: у вересні 2011 року ціна золота досягла рекордних $ 1921,17 за тройську унцію. Тоді основними скупниками були центробанки різних країн.

За 2013 зміцнення світової економіки упустив ціни на метали та сировинні товари на 28%, проте вже на початку 2014 року інтерес до золота повернувся через уповільнення глобального економічного зростання і ситуації на Україні. В березні ціна за рік була максимальною, зараз же вона знаходиться на рівні кінця 2013 року: 6 листопад золото торгувалося по $ 1143,95 за унцію ($ 1140,96 на закритті торгів у середу 5 листопада).

Разом з тим ф'ючерси на золото відчувають тиск через зростання долара, на який також впливає завершення програми кількісного пом'якшення Федеральної резервної системи США. На тлі зміцнення долара номіновані в ньому ф'ючерси на золото стають дорожчими для покупців, що використовують інші валюти. Крім того, золото не приносить процентного доходу або дивідендів, тому йому все складніше конкурувати з ростом процентних ставок на фондовому ринку. Ціни на інші дорогоцінні метали також знизилися: грудневі ф'ючерси на срібло і паладій подешевшали на 3,2%, до $ 15,439, і на 1,7%, до $ 790,65 за унцію відповідно. Котирування січневих ф'ючерсів на платину впали на 1,5%, до $ 1224,70 за унцію.

Аналітики також відзначають слабкий фізичний попит на золоті прикраси, злитки і монети в Китаї, де він зазвичай підвищується при зниженні цін. Високий попит не спостерігався навіть в Індії напередодні релігійного і культурного свята Дівалі - Фестивалю вогнів, для якого зазвичай закуповуються величезні обсяги дорогоцінного металу. Згідно з даними Всесвітньої золотої ради (World Gold Council), попит на золото в світі у другому кварталі 2014 року в фізичному вираженні знизився на 16%, до 963,8 тонн, а в грошовому вираженні споживання скоротилося на 24%, до $ 39920000000 .

На тлі загального зниження попиту у вересні Центробанк Росії збільшив запаси золота, які становлять близько 10% сукупного обсягу резервів країни, шостий місяць поспіль. Російський золотий запас поповнився в вересні на 37 тонн, досягнувши 1149 тонн.

Глобальні прогнози для золота і срібла поки невтішні. До кінця нинішнього тижня на ринок можуть вплинути підсумки наради ЄЦБ, який, за деякими даними, збирається запропонувати нові заходи зі стимулювання попиту в єврозоні, і звіт про ринок праці в США в жовтні. Крім того, Міжнародний валютний фонд знизив прогноз економічного зростання в світі в 2015 році до 3,8% (у липні прогноз дорівнював 4%), що може підірвати промисловий попит на срібло. У 2008 році уповільнення економіки призвело до зниження на 24% споживання срібла, використовуваного в сонячних панелях, автомобільних запчастинах, електроніці і батареях. З кінця 2012 року темпи зниження цін на срібло випереджають падіння цін на золото.

На думку експертів, найближчим часом кон'юнктура на ринку дорогоцінних металів не покращиться. Зараз більшість центральних банків розробило заходи стимулювання економіки, тому для прив'язки активів до золота більше немає причин. Ціна унції впевнено рухається до позначки $ 1100, а за прогнозами Goldman Sachs, вона продовжить знижуватися до $ 1050 за унцію.

«Попит на золото на сьогодні падає, оскільки доларова інфляція знаходиться на низькому рівні, а сам долар зміцнюється. Поки ринок не збалансується, це триватиме. Волатильність ринку з великою часткою ймовірності збережеться протягом наступного року, ми спостерігатимемо постійні коливання цін на дорогоцінні метали », - розповів« Газеті.Ru »аналітик RMG Securities Андрій Трительники.

Однак, за його словами, при подібних умовах виробники будуть заморожувати інвестиційні проекти, а також скорочувати обсяги видобутку на об'єктах з високою собівартістю виробництва.

Експерт не рекомендує повністю відмовлятися від ідеї інвестування в дорогоцінні метали. «Інвестори повинні тримати диверсифікований портфель активів. Зараз не найкращий час для інвестицій в золото, але дорогоцінні метали завжди були стабільним активом для довгострокових інвестицій, а в осяжному майбутньому динаміка цін може змінитися », - зазначає Трительники.

За матеріалами - dialog.ua