0 (800) 30-30-32 Усі способи зв'язку
Звернення споживачів, повідомлення споживачів та інших осіб про належність споживача до захищеної категорії приймаються:
Гаряча лінія 0 (800) 30-30-32
Щодня пн-пт 8:00-21:00
сб-нд 8:00-20:00
дзвінок безкоштовний
FAQ
ua
ru
Як правильно вкладати гроші в золото

Як правильно вкладати гроші в золото

18.09.2013

" Металеві" депозити в Україні стають популярнішими

Банкіри відзначають низький попит населення на депозити в золоті. Проте останнім часом інтерес українців до « дорогоцінним » вкладами почав рости , розповів заступник начальника управління по роботі з дорогоцінними металами банку "Хрещатик" Олексій Глаголюк , пише " Капітал".

Сьогодні небагато банків пропонують українцям зберігати золото на депозитах . Середньоринкова ставка за такими вкладами коливається в районі 2-3,5 % , хоча деякі фінустанови пропонують і 4-5%.

"Як правило , це невеликі банки , їх пропозиція не впливає на ринок" , - вважає президент Української біржі дорогоцінних металів Сергій Ніколаєнко.

Сьогодні можна відкрити депозити в золоті як з фізичною поставкою , так і без неї. У першому випадку людина спочатку купує золотий злиток і тільки потім кладе його на депозит. У другому - він може відкрити депозит у « віртуальному » золоті. Тобто нібито купив золото в банку , але на руки не отримав - відразу на депозит.

У обох варіантів є свої особливості.

"Якщо клієнт приходить до банку вже зі злитком , експерт повинен упевнитися в його автентичності " , - попереджає скарбник - член правління Ощадбанку Росії Дмитро Золотько. Плюс клієнтові доведеться сплатити виготовлення і упаковку злитку , чого не потрібно , якщо вклад оформлюється без фізпоставкі .

А ось Ніколаєнко радить все ж купувати золото.

"У такому випадку банк не зможе наполягати на виплаті відсотків у гривнях по перерахунку , виходячи з курсу НБУ , як це іноді буває" , - відзначає експерт.

Клієнт сам має право вирішувати - якого виду золотий депозит йому відкривати і в якому вигляді - у дорогоцінному металі або у гривні - отримувати відсотки . Такі депозити відкриваються в середньому на 6 місяців - 1 рік.

Найбільш затребуваними вважаються зливки вагою від 50 до 100 м.

" Злиток вагою 100 г можна купити в банку в середньому виходячи зі світової ціни , курсу долара на міжбанківському валютному ринку України ( МВРУ ) , плюс 0,5-1% , а продати за світовою ціною . Тому вони і найбільш дохідні " , - пояснює Глаголюк .

Що стосується прибутковості , то чим більше злиток , тим менше в його вартості частка витрат на виготовлення і доставку і навпаки. Тому ціна 1 г золота в злитку вагою в 20 г може бути вище , ніж у 100- грамовому .

Банкіри радять дбайливо ставитися до злитків .

" Клієнту буде легше їх реалізувати , якщо злитки в хорошому стані" , - каже Золотько.

Читайте також :

Стало відомо , коли в Україну запрацює Земельний банк

Українці стали активно запасатися доларами

Експерт розповів , куди йдуть золотовалютні резерви України

Головним " паспортом " злитку є штамп на ньому. Українські банки в основному працюють зі злитками афінажних компаній , визнаних на Лондонській біржі дорогоцінних металів. Саме ці зливки вони воліють продавати , купувати , а також приймати на поточні та депозитні рахунки.

Чи варто на тлі падіння цін на золото взагалі зберігати кошти в цьому дорогоцінному металі ? Якщо мета - швидко заробити , то немає , гвоорят експерти. Інвестиції в банківські метали довгострокові .

За матеріалами - segodnya.ua